4 redenen waarom jij coach moet worden

De coach zijn van een voetbal is een enorme toffe en leerrijke ervaring.
Nog niet overtuigd? Hier zijn 4 redenen waarom jij coach moet worden.

1. Impact

Als trainer ben jij een voorbeeld figuur, zeker voor jeugdploegen. Je hebt zo’n enorme grote impact op hun leven, je kan het jou bijna niet voorstellen. Geloof mij, ik spreek uit ervaring …

Een goede coach leert zijn voetbalteam niet enkel voetballen. Hij leert hen wat discipline is en dat voor goede resultaten hard werk nodig is, m.a.w. niets in het leven is gratis. Je draagt dus bij aan hun opvoeding.  Natuurlijk leer je jouw team voetballen en samenspelen, dat is waarom je een voetbalcoach bent geworden en geen volleybalcoach.

Coach zijn is een impact hebben op jouw spelers.

2. Leren

Coachen draait niet enkel om spelers te trainen, het is veel meer dan dat. Je werkt ook in teamverband, want in een club heb je collega trainers, een afgevaardigde, jeugdvoorzitter, coördinator enz… . En, 10 tegen 1 komt er vanuit jouw ploeg ook feedback over jou.

Je leert dus constant bij, en dit geld voor alle verschillende leidinggevende posities. Ik ben bijvoorbeeld leider in een Chirogroep en elke zondag leer ik bij. Hoe hou ik hun aandacht vast, op welke manier ga ik het beste met elk lid apart om, enz…

Coach zijn is één groot leerproces.

3. Voldoening

De 4de reden waarom jij coach moet worden is voor de voldoening. Wanneer je op het einde van het seizoen de evolutie ziet die het team heeft doorgemaakt, of als de ploeg weer eens een match heeft gewonnen. Dan haal je daar enorm veel voldoening uit.

Wat is er nu meer belonend dan hard werk zien transformeren in succes? Daarnaast krijg je een heleboel vriendschap en dankbaarheid van jouw spelers.

Coach zijn is in elk opzicht een win-win situatie.

4. Plezier

Vanaf het moment dat de training begint tot het einde zou het allemaal om plezier moeten draaien. Oké er moet natuurlijk ook vooruitgang gemaakt worden, maar de echte reden waarom jouw spelers ooit zijn gaan voetballen is om plezier te maken.

Ook jij als coach kan een heleboel plezier beleven. Je kan af en toe wat grapjes uithalen met het team. Maar de beste momenten zijn wanneer je ziet dat de spelers plezier beleven aan hun sport, zowel op een match als tijdens de training. Dan beleef je er als coach ongetwijfeld ook plezier aan.

Coach zijn is plezier beleven en verzekeren.

Daarom moet jij een coach worden

Dit waren 4 redenen waarom jij coach moet worden. En als je dat na dit te lezen nu nog niet wil stel ik voor een voorbeeld nemen aan succesvolle coaches. Zij maakten van hun hobby hun werk en verdienen er nog niet weinig mee ook niet. Of ga eens te raden bij deze Engelse blog. Hier staan nog eens 10 redenen.

Maar het belangrijkste dat je van heel dit bericht moet onthouden komt nu pas aan bod. Coach zijn is vereist een groot engagement van jouw kant.
Voordat je toezegt om coach te worden moet jij kunnen garanderen dat je er 99% van de trainingen en wedstrijden kan zijn. En dat jij je voor 100% zult inzetten.
Dit is nodig want als coach moet je jouw team kennen, weten wat er speelt tussen verschillende spelers. Zo’n dingen kan je enkel en alleen te weten komen als je er vaak genoeg bent. Het kost je dus pakken energie maar, de respons van jouw (jeugd)spelers is zeer groot!

Coach zijn is een groot engagement.

Laat je vooral niet afschrikken, ik kan je garanderen dat deze 4 redenen het grote engagement waard maken.