Communiceren tijdens de wedstrijd: do’s and don’ts

Het enigste moment waarbij je als coach bijna niets meer te zeggen hebt over jouw team is tijdens de wedstrijd. Communiceren tijdens de wedstrijd kan een groot obstakel vormen. De spelers zitten midden in de actie en het laatste waar zij op zullen letten is de coach die vanop de zijlijn aanwijzingen zit te roepen.

Dat moet je als coach ook vermijden: constant roepen tijdens de match. In het interview met een van mijn vroegere coaches zei hij:

” Heel de tijd staan roepen langs de zijlijn heeft het tegenovergestelde effect van wat je probeert te bereiken. De ploeg zal onrustig worden en meer fouten gaan maken.”

Jos Hellemond

Je komt dan als trainer over als een strenge onredelijk persoon waarvoor niets ooit goed is. Geloof me, ik heb het zelf allemaal mee mogen maken.

Blijf kalm en vertrouw op je spelers

“Het was belangrijk om in de aanval, het middenveld en de verdediging telkens een speler te hebben die zijn deel kon leiden. Een speler die wist wat er moest gebeuren en de anderen op het veld aanstuurden, want een aanwijzing van een speler heeft veel meer impact dan diezelfde aanwijzing van de coach die staat te roepen langs de zijlijn.”

Jos Hellemond

En dat was ook effectief zo. Als verdediger merkte ik dat wanneer ik feedback van mijn teammaat kreeg het beter tot me doordrong. Vaak hoorde ik zelfs de coach niet als hij dan toch iets riep vanop de zijlijn.

Kies de juiste momenten uit

Wanneer kan je als coach dan wel ingrijpen? Wel vooral tijdens de rust en de stilstaande fases. Maar die momenten moet je dan ook optimaal benutten. Kom in de rust met duidelijke aanwijzingen af voor de spelers. Geef ze een duidelijke taak die ze moeten uitvoeren en kom niet af met “Speel harder of beter!” Dat zijn woorden voor op het einde als motivatie.

De regel tot succes hier is: wees duidelijk en concreet en hou het simpel. Met ingewikkelde aanwijzingen ga je alleen maar chaos veroorzaken en dat moet je ten allen tijden vermijden. Denk eerst bij jezelf, is dit een nuttige opmerking of brengt het de speler(s) alleen maar in verwarring.

Ondervind je moeilijkheden met goede aanwijzingen te geven tijdens de wedstrijd? Denk dan zeker terug aan jouw trainersopleiding of ga te raad bij een mentor of bevriende coach.

Heb je geen opleiding gevolgd, dan raad ik aan een voorbeeld te nemen aan succesvolle coaches. Volg hen op sociale media, lees blog berichten over hen, kortom leer hoe zij met dit probleem zouden omgaan of hoe ze communiceren tijdens de wedstrijd.

Extra informatie

Lees zeker eens dit blogbericht van nlcoach voor wat extra informatie over communicatie met jouw spelers en tussen de spelers onderling.