Het geheim van een goede opstelling

Een goede opstelling zorgt voor orde. Iedereen weet waar zijn plaats is en wat er van hem verwacht wordt. Een goede opstelling kan jouw team zelfs een voorsprong geven op de tegenstander, dat bewees José Mourinho meermaals. Maar wat is nu het geheim van een goede opstelling en hoe bepaal je die als coach voor jouw team?

Vooraf bepaald

Toen ik mijn voormalige coach vroeg wat het geheim van een goede opstelling is luidde zijn antwoord als volgt:

“Meestal krijg je als trainer richtlijnen mee vanuit de club, vaak is het zo dat alle jeugdploegen met de opstelling van het eerste elftal spelen om hen erop voor te bereiden mogelijks ooit met hen mee te spelen.
Door de jeugdspelers al bekend te maken met de opstelling van het eerste elftal verloopt de potentiële overgang bijna naadloos en kunnen de spelers zich meer focussen op het leveren van goede prestaties.”

Jos Hellemond, 2019

Zelf aanpassen

Natuurlijk kan je niet elke ploeg over dezelfde kam scheren. De opstelling werkt voor het ene team beter dan voor het andere, en daar wordt de rol van coach echt belangrijk. Als coach kan elke opstelling aanpassen aan jouw team.

Stel nu dat de algemene opstelling die de club vaststelt een 4-3-3 is. Dat zou er ongeveer als volgt uitzien.

Basis opstelling 4-3-3

Maar als je nu 2 backs hebt met een zeer goede conditie en een aantal zeer sterke en getalenteerde middenvelders dan, kan een je als coach de simpele 4-3-3 aanpassen naar een aanvallende variant. Dat ziet er dan zo uit.

opstelling 4-3-3 aanvallende variant

Door de backs hoger op te stellen krijgen ze de kans om mee aan te vallen en in sommige gevallen de vleugelspelers te overlappen. En door te gaan spelen met 2 aanvallende- en maar 1 verdedigende middenvelder betrek je nog meer spelers bij de aanval.

Omgekeerd als je een ploeg met verdedigend talent hebt kan je de 2 backs naar achter verschuiven en dichter bij de centrale verdedigers plaatsen om zo een figuurlijke muur te creëren.

Dat kan je als coach nog eens versterken door gebruik te maken van 2 centrale middenvelders en 1 aanvallende middenvelder. Om dan ervoor te zorgen dat de aanval niet verwaarloosd wordt moet dan je wel kunnen terugvallen op 2 vleugelspelers met een uitstekende conditie om alles te kunnen belopen en zo de spits voldoende ondersteuning te bieden.

opstelling 4-3-3 verdedigende variant

Kijk zeker ook eens op Voetbalminded.nl voor een stappenplan met tips!