Hoe word ik een coach?

Voor een goed functionerend (voetbal)team heb je 2 belangrijke dingen nodig: een groep sporters met een sterke band en een fantastische coach. Zo’n groep vinden is niet heel moeilijk.
Maar de grote vraag is: Hoe word ik een coach?

Onmisbaar

Elk team heeft leidersfiguur nodig die hen leidt, inspireert en motiveert om er elke keer weer voor te gaan.
Iemand die doordat hij aan de zijlijn staat beslissingen kan maken en dingen kan zien die de voetballers in het heetst van de strijd niet kunnen.

Voor ieder wat wils

Of je nu trainer van jouw zoon wilt zijn of droomt van een professionele carrièr bij een topclub. Het is allemaal mogelijk.

Er bestaan een heleboel diploma’s voor, en voor sommige heb je zelfs niet eens een diploma nodig. Zo kan je als vrijwilliger een ploegje coachen van wat vroeger de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond was. Deze competitie stond volledig apart van de KBVB en was dus niet onderworpen aan dezelfde regels.

Voor al wie wel een gediplomeerde coach wil worden is er dus keuze genoeg.
Klik hier voor een aantal succesvolle voorbeelden.

Volgorde van de te behalen coach diploma's
Voetbal Vlaanderen basisopleidingen

Van initiator tot UEFA PRO

Ieder diploma volgt elkaar op dus als je een UEFA Pro coach wil worden dien je eerst van alle diploma’s van initiator tot UEFA A te behalen. Natuurlijk zijn hier wel in bepaalde gevallen vrijstellingen voor te krijgen zoals bijvoorbeeld voor (ex)-prof voetballers.

Voor elke opleiding kan je alle specifieke informatie hier terug vinden.

More than a (normal)coach

Naast de algemene coach zijn er nog een heleboel specifiekere jobs.
Zoals:

With great power comes great responsibility

En als je dan uiteindelijk als trainer begint is het belangrijk om bewust te zijn van de impact die je op de voetballers hun leven hebt. Vooral bij het coachen van jeugdploegen speelt dit een grote rol.

Als coach ben je een rolmodel en heb je de kans bij te dragen aan hun opvoeding door hen te leren dat succes niet gratis is, dat succes een combinatie van hard werk en discipline is.