Jürgen Klopp

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp, door Mehdi Bolourian, is gelicentieerd onder CC BY 4.0

Als ik aan Liverpool denk dan denk ik automatisch aan Jürgen Klopp. Oké, dit klopt niet helemaal. You’ll never walk alone, Anfield of Steven Gerrard zullen hoogst waarschijnlijk een pak vaker in mijn gedachten verschijnen. Toch valt er niet te ontkennen dat Jürgen Klopp en de Gegenpress bij Liverpool horen.

De jacht naar titles

De man is een ongelofelijke coach. Hij slaagde erin om te promoveren met FSV Mainz 05, 2 keer op rij de landstitel te behalen met Borussia Dortmund en de Champions League te winnen met Liverpool. Met deze club is hij trouwens goed opweg om dit seizoen de hun eerste Premier League titel te behalen.

Geef niet op

Een talentvolle speler is Jürgen Klopp nooit geweest, formidabele klasse flitsen zoals Messi of prachtige goals zoals Ronaldo zaten er bij hem niet in. Wel had hij een talent voor tactiek en een duidelijke visie op hoe een team moet voetballen. Dit talent hielp hem de Gegenpress te ontwikkelen, een aanvallende voetbalstijl waar menig topclubs zich op hebben stukgebeten.

Daarnaast toonde Jürgen de hele wereld dat je geen ploeg vol unieke supertalenten nodig hebt om bij de beste van de wereld te horen. Integendeel, een team dat perfect op elkaar is ingespeeld, is moeilijker om te overwinnen dan een team vol individuen. Een schoolvoorbeeld van samen staan we sterker dan alleen.

Samen sta je sterken dan alleen

Volgens mij is het wel duidelijk dat hij net zoals zijn plek tussen de succesvolle coaches tussen de groten verdiend heeft. Hij maakte telkens van een underdog en klasseploeg.

Daarnaast bewees hij heel de wereld dat je geen team met uitzonderlijke talenten nodig hebt maar een team dat perfect op elkaar is afgesteld. Klopp bewees nog maar eens dat je samen sterker staat dan alleen.