Omgaan met roepende ouders tijdens de wedstrijd

Je kent het wel, roepende ouders tijdens de wedstrijd, ik noem het soms het 2de trainer fenomeen. Van zodra het eerste fluitsignaal klinkt hoor je ze meteen. Ze roepen de hele wedstrijd aanwijzingen naar hun zoon of dochter alsof zij de coach zijn. En het is zeker niet makkelijk omgaan met roepende ouders tijdens de wedstrijd, toch kan het heel simpel opgelost worden.

Eigen ervaring

Roepende ouders zijn geen cadeautje voor het team. Ook al roepen ze op hun kind, ze hebben effect op de hele ploeg. Begrijp me niet verkeerd, roepende ouders zijn niet slecht, zolang ze maar aanmoedigen en juichen voor de ploeg.

Een voetbalwedstrijd is een en al geluid. De wind die rond jouw oren suist, de scheidsrechter die op zijn fluitje blaast, teammaten die aanwijzingen roepen en tegenstanders die op elkaar aan het roepen zijn. Tegelijkertijd moet je je concentreren op het spel. En of al die prikkels niet genoeg zijn denkt een ouder van zichzelf een betere coach te zijn en beslist om aanwijzingen te roepen. Probeer je dan maar optimaal te presteren. Als coach moet je dus leren omgaan met roepende ouders tijdens de wedstrijd.

In Communiceren tijdens de wedstrijd: do’s and don’ts staat dat een roepende coach chaos veroorzaakt in een ploeg. Wat denk je dan dat een roepende ouder veroorzaakt?

Juist omgaan met roepende ouders

Het 2de trainer fenomeen is makkelijk op te lossen. Eerst en vooral leer je jouw spelers vanaf de start van het seizoen om niet te luisteren naar de zijlijn. Dat is het belangrijkste, zo leer je hen niet alleen hun ouders en die van hun teamgenoten te negeren maar ook niet te luisteren naar ouders van de tegenstander. Vervolgens spreek je de ouder erop aan in de loop van de week. Nooit na de wedstrijd en al zeker niet tijdens de wedstijd. Voer dit gesprek ook altijd met een derde partij erbij, bijvoorbeeld een collega trainer of de jeugd coördinator.

En het belangrijkste van al: Blijf steeds rustig en vriendelijk! In 90% van de gevallen zijn het over enthousiaste ouders met goede bedoelingen en kan je hen duidelijk maken dat ze hun enthousiasme beter kunnen gebruiken om de ploeg aan te moedigen.

Voor extra informatie over dit onderwerp lees ook: How do I deal with a screaming, disruptive parent?