Rekening houden met het weer

Nat, droog, koud of warm. De invloed van het weer op een wedstrijd is enorm. Te veel regen maakt het veld te modderig waardoor de bal steeds blijft steken en als het vriest is de grond hard en botst de bal alle kanten op. Tenzij je natuurlijk op een kunstgrasveld speelt, dan speelt het weer een iets minder belangrijke rol. Rekening houden met het weer. Het is belangrijker dan je denkt en het kan het verschil maken tussen winnen of verliezen.

Voor elk weer een andere tactiek

Balbezit en korte passes over de grond werken niet op een modderig veld. Counteren met lage passes door de lucht hebben op hun beurt geen nut bij harde windvlagen.

Zorg er dus voor dat de tactiek en speelstijl van jouw team is aangepast aan het weer. Het is wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe speelstijl past bij jouw team. Anders levert dit het tegenovergesteld resultaat op.

Het bepalen van de juiste tactiek/speelstijl is een mengeling van als coach jouw team door en door te kennen en ervaring. Omdat dit zelfs dan niet altijd even makkelijk is vind je hieronder een aantal voorbeelden:

Weer Tactiek
Regen, modderig veldCounteren of aanvallende tactiek met lange passes
Bevroren veldTactiek naar keuze, vermijd risico passes op hobbelig veld
Harde windvlagenBalbezitten en korte passes zijn aangeraden. Voorzetten best over de grond.
Warm weer (extreem)Focus op passing, vermijd uitputting door zinloze loopacties

Natuurlijk moet je ook rekening houden met het type van veld: kunstgras, deftig onderhouden veld of zeer slecht onderhouden veld met slechte of onbestaande afwatering. Zo is de temperatuur veel hoger op een kunstgrasveld en heb je er ook geen last van een modderig of hobbelig veld.

Rekening houden met het weer

Begin bij de training

Jouw team vlak voor de wedstrijd briefen over de nieuwe tactiek is compleet nutteloos, tenzij je een super team hebt natuurlijk.

Het is belangrijk tijdens de week voor de wedstijd al te trainen op de nieuwe tactiek. Zoek niet alleen de weersvoorspellingen van de wedstrijddag op maar ook die van de hele week. Want stel dat het een hele week lang regent dan zal het veld dus modderig zijn, ook al is het die dag droog en zonnig.

Voor elke tactiek bestaan er super veel oefeningen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Op het internet zijn er een hele hoop websites met databases vol oefening, LET OP vaak moet je eerst betalen voor je er gebruik van kan maken. Een gratis database vind je op Yoursportplanner

Communicatie is de sleutel tot succes

Ten allentijden: communiceer met jouw spelers!

Leg hen uit waarom je de tactiek aanpast en zorg ervoor dat ze het begrijpen. Dat geldt trouwens voor alles dat je doet als coach. Het maakt echt een wezenlijk verschil in de prestaties van jouw team als ze begrijpen wat ze moeten doen en waarom. Zo zijn ze meer betrokken en geen hersenloze robots die bevelen uitvoeren.

Lees ook: Communiceren tijdens de wedstrijd; do’s and don’ts

Wees voorbereid

Een laatste tip: wees voorbereid op onvoorspelbare omstandigheden. Weersvoorspelling zijn nooit 100% correct, een wedstrijd begonnen in volle zon kan zomaar eindigen in een zware regenbui. Vooral in België durft het weer wispelturig zijn.

Zorg er als trainer voor dat jouw spelers steeds een regenjasje bij de hand hebben, een extra paar sokken of trainingsbroek kan ook altijd van pas komen.  Zoals een van mijn vroegere trainers op vdp zei:

“Bankzitters moeten ook gekleed zijn volgens de weersomstandigheden. Deken is geen overbodige luxe in de winter”

L.S.